23 raz lista bez emisji
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
23 raz lista bez emisji
Smutny Wieczór.
Dziękuję Jackowi i Piotrowi, że wrzucili na forum czarną wstążeczkę. Niestety 2006 rok kojarzy mi się z literą "G". Na początku roku GOŁĘBIARZE a teraz GÓRNICY. Dlaczego tak musi być ???. Pewnie tak jak w przypadku Hali Wystawienniczej okaże się, że wiele nieszczęśliwych splotów wydarzeń musiało sie złożyć na tę tragedię a nie jeden mały przypadek. Dlaczego znowu na Śląsku ...
Po raz kolejny jak pewnie juz wszyscy wiecie będzie Muzyka Ciszy. Miejmy nadzieję, że poza Wielkimi Piątkami już się nie wydarzy. Nie chcę następnej listy "bez emisji". Pierwsza (trzecia) lista bez emisji (pomijając śmierć przywodców radzieckich) była w 1987 roku jak rozbił sie samolot w Lesie Kabackim. Hmm... w sumie muszę się kiedyś Kubo wybrać niedaleko za Ursynów i złożyć kwiaty na pomniku. Nigdy tam nie byłem a sumie mieszkam niedaleko.
Nie wiem dlaczego liczba 23 powtarza się. 23 Górników i 23 lista bez emisji. Nie chcę takiej "magii cyfr".
Może nie wypada tak pisać ale powiem Wam, że od środy po południu Trójka zaczęła grać przepiękne utwory. Szkoda, że stare czasy świetności tego programu nie wrócą lub wracają po wielkich tragediach. Chciałbym, żeby Trójka grała tak codziennie ale dokładnie we wszystkie dni bez żałoby.
Bobby
Dziękuję Jackowi i Piotrowi, że wrzucili na forum czarną wstążeczkę. Niestety 2006 rok kojarzy mi się z literą "G". Na początku roku GOŁĘBIARZE a teraz GÓRNICY. Dlaczego tak musi być ???. Pewnie tak jak w przypadku Hali Wystawienniczej okaże się, że wiele nieszczęśliwych splotów wydarzeń musiało sie złożyć na tę tragedię a nie jeden mały przypadek. Dlaczego znowu na Śląsku ...
Po raz kolejny jak pewnie juz wszyscy wiecie będzie Muzyka Ciszy. Miejmy nadzieję, że poza Wielkimi Piątkami już się nie wydarzy. Nie chcę następnej listy "bez emisji". Pierwsza (trzecia) lista bez emisji (pomijając śmierć przywodców radzieckich) była w 1987 roku jak rozbił sie samolot w Lesie Kabackim. Hmm... w sumie muszę się kiedyś Kubo wybrać niedaleko za Ursynów i złożyć kwiaty na pomniku. Nigdy tam nie byłem a sumie mieszkam niedaleko.
Nie wiem dlaczego liczba 23 powtarza się. 23 Górników i 23 lista bez emisji. Nie chcę takiej "magii cyfr".
Może nie wypada tak pisać ale powiem Wam, że od środy po południu Trójka zaczęła grać przepiękne utwory. Szkoda, że stare czasy świetności tego programu nie wrócą lub wracają po wielkich tragediach. Chciałbym, żeby Trójka grała tak codziennie ale dokładnie we wszystkie dni bez żałoby.
Bobby
Re: 23 raz lista bez emisji
ja pewnie najblizej z nas tu wszystkich, ale chyba tylko raz bylem. Zwykle spaceruje innymi sciezkami, blizej skraju lasu, prosto do Powsina. Btw Bobby, sympatycznie sie tam jezdzi rowerem.bobby-x pisze:Pierwsza (trzecia) lista bez emisji (pomijając śmierć przywodców radzieckich) była w 1987 roku jak rozbił sie samolot w Lesie Kabackim. Hmm... w sumie muszę się kiedyś Kubo wybrać niedaleko za Ursynów i złożyć kwiaty na pomniku. Nigdy tam nie byłem a sumie mieszkam niedaleko.
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
Hmm. No coz. W takich to czasach zyjemy, gdzie "biale kolnierzyki" gonia za mamona, za nic majac tych, ktorzy na nich wlasnie haruja w pocie czola, narazajac swoje zdrowie i zycie. Zginelo 23 gornikow, ale tragedia dotknela bezposrednio setki osob, posrednio tysiace, a wstrzasnela prawie calym krajem. Zginelo 23 gornikow, a wsrod nich kolega mojej zony, z ktorym razem chodzili do podstawowki. Mial zaledwie 37 lat. Mieszkal w linii prostej okolo 600 metrow.
Wiem, napisalem tak naprawde nie na temat, ale czasami czlowiek musi cos z siebie wyrzucic, bo tak jak i przy tej tragedii z hala targowa, tej w kopalni dopiero wtedy sie zastanawia nad tym ciaglym pedem do przodu, byle szybciej, byle dalej. Ta czarna wstazeczka, na tym forum mam nadzieje, ze symbolizuje taka nasza (forumowiczow) solidarnosc z tymi, ktorzy przezywaja te tragedie najmocniej. Chociaz tyle mozemy zrobic.
Wiem, napisalem tak naprawde nie na temat, ale czasami czlowiek musi cos z siebie wyrzucic, bo tak jak i przy tej tragedii z hala targowa, tej w kopalni dopiero wtedy sie zastanawia nad tym ciaglym pedem do przodu, byle szybciej, byle dalej. Ta czarna wstazeczka, na tym forum mam nadzieje, ze symbolizuje taka nasza (forumowiczow) solidarnosc z tymi, ktorzy przezywaja te tragedie najmocniej. Chociaz tyle mozemy zrobic.
Ja tez mam taka nadzieje, ze juz nie bedzie powodow, aby Muzyka Ciszy pojawiala sie na antenie z powodu ludzkich tragedii.Po raz kolejny jak pewnie juz wszyscy wiecie będzie Muzyka Ciszy. Miejmy nadzieję, że poza Wielkimi Piątkami już się nie wydarzy.
Przyłączam się do prośby Robinsona, bo według moich notatek będzie to 17 lista bez emisji. I przy okazji może ktoś wie, dlaczego strony archiwum lp3 w trójce podają że "Augustowskie Noce" Lady Pank wykonywał zespół L.P. Czy to jakaś specjalna okazja, że użyto skrótu nazwy zespołu i czy faktycznie wtedy podawano, że śpiewa L.P. czy Lady Pank?
Bobby[/quote]
Rzeczywiście od środy w Trójce leca przepiękne, stare utwory. Np: teraz Lady in red!
Bobby[/quote]
Rzeczywiście od środy w Trójce leca przepiękne, stare utwory. Np: teraz Lady in red!
- stavanger
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683
mira pisze:Rzeczywiście od środy w Trójce leca przepiękne, stare utwory. Np: teraz Lady in red!bobby-x pisze:Może nie wypada tak pisać ale powiem Wam, że od środy po południu Trójka zaczęła grać przepiękne utwory. Szkoda, że stare czasy świetności tego programu nie wrócą lub wracają po wielkich tragediach. Chciałbym, żeby Trójka grała tak codziennie ale dokładnie we wszystkie dni bez żałoby.
Bobby
A teraz Riders on the storm

-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Prośba nie jest prozaiczna -- kiedyś nadmieniałem o tym, przy okazji uzupełniania informacji o prowadzących. W Archiwum nie ma jednoznacznej informacji... ,,bez emisji'' mgło znaczyć tyle, że np. w tym czasie nadano zupełnie inne zestawienie, np. podsumowanie. Tak było w początkowych okresach nadawania Listy.Robinson pisze:Może moje prośba jest zbyt prozaiczna na tak poważny temat, ale czy ktoś mógłby podać wykaz wszystkich notowań bez emisji? A dodatkowo, gdyby jeszcze znany był powód dla każdego z tych 23 notowań, to byłby juz komplet informacji.
Uzupełnienie informacji na ten temat jest ze wszech miar wskazane. Przychylam się do prośby.
- saferłel
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czasu do czasu
Smutno mi z powodu tej katastrofy i mogę tylko rzec, że współczuję rodzinom zabitych.
Szkoda że nie ma znów listy, powód jednak niestety jest ku temu.
Mimo żałoby i całej tej tragedii u mnie w domu muzyka ani na chwilę nie znikła z playlisty Winampa i Foobara. Uważam że wyłączenie jej nie pomoże zabitym, a przecież nie jest niczym złym jej słuchanie, nawet radosnych S.Sisters (dla przykładu ich podałem)
W inny sposób staram się oddać hołd a muzyka jest muzyką. Możecie mnie skrytykować za takie podejście, ale cóż, każdy myśli i robi inaczej, ważne by pamiętać o tych górnikach.
Piszę to byście wiedzieli co ja sądze o takich sytuacjach.
Szkoda że nie ma znów listy, powód jednak niestety jest ku temu.
Mimo żałoby i całej tej tragedii u mnie w domu muzyka ani na chwilę nie znikła z playlisty Winampa i Foobara. Uważam że wyłączenie jej nie pomoże zabitym, a przecież nie jest niczym złym jej słuchanie, nawet radosnych S.Sisters (dla przykładu ich podałem)
W inny sposób staram się oddać hołd a muzyka jest muzyką. Możecie mnie skrytykować za takie podejście, ale cóż, każdy myśli i robi inaczej, ważne by pamiętać o tych górnikach.
Piszę to byście wiedzieli co ja sądze o takich sytuacjach.
- bobby-x
Wydaje mi się, że 23 listy bez emisji z ostatnią przedwczorajszą (1295) to nie będą wszystkie !! także nie będzie to komplet informacji. Jeszcze będzie brakowało przynajmniej jednej sprzed setnego wydania a też nie wiem czy można uznać za fakt że w poźniejszych okresach przez ponad 200 notowań były wszystkie na antenie ?? Napiszcie Maliku i Jacku co macie zanotowane, może nie mam akurat Waszych a inne ???Robinson pisze:czy ktoś mógłby podać wykaz wszystkich notowań bez emisji? A dodatkowo, gdyby jeszcze znany był powód dla każdego z tych 23 notowań, to byłby juz komplet informacji.
Not. 30 z 13.11.1982 r.bobby-x pisze:Napiszcie Maliku i Jacku co macie zanotowane, może nie mam akurat Waszych a inne ???
Not. 506 z 1.11.1991 r.
Not. 770 z 1.11.1996 r.
Not. 791 z 28.03.1997 r.
Not. 1002 z 13.04.2001 r.
Not. 1057 z 3.05.2002 r.
Not. 1083 z 1.11.2002 r.
Not. 1154 z 12.03.2004 r.
Not. 1179 z 3.09.2004 r.
Not. 1195 z 24.12.2004 r.
Not. 1196 z 31.12.2004 r.
Not. 1205 z 4.03.2005 r.
Not. 1209 z 1.04.2005 r.
Not. 1210 z 8.04.2005 r.
Not. 1223 z 8.07.2005 r.
Not. 1251 z 20.01.2006 r.
Not. 1295 z 24.11.2006 r.
- bobby-x
Więc jedziemy z listami bez emisji. Tak jak pisałem wyżej, nie wiem czy to są wszystkie. Dziwne są okresy 1989 - 1991r, 1991 - 1996 oraz 1997 - 2001r. Czyżby dwa razy przez ponad dwieście list mogło sie zdarzyć, że wszystkie były na antenie ??? Dziwne jest też, że do tysięcznej listy było ich tylko 7 a po tysięcznej aż 16 razy ??? Wiem, że w erze internetu łatwiej jest wrzucic listę bez emisji na stronę a zaprezentowć coś innego. Kiedy w 1984 roku wyszło na jaw zamordowanie Księdza Popiełuszki lista musiała być na antenie bo byłoby to źle odebrane przez Władzę.JaceK pisze:Uzupełnienie informacji na ten temat jest ze wszech miar wskazane. Przychylam się do prośby.
1. n30 - 1982-11-13
10 lis 1982 zmarł Leonid Ilicz Breżniew (1906-1982) pierwszy sekretarz KC Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego.
2. n95 - 1984-02-11
9 lut 1984 zmarł Jurij Władimirowicz Andropow (1914-1984) pierwszy sekretarz KC Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego.
3. n269 - 1987-05-09
9 maja 1987 miała miejsce katastrofa lotnicza w Lesie Kabackim. Około 11:40 rozbił się IŁ 62 lecący z Warszawy do Nowego Jorku.
4. n370 - 1989-03-25
Wielka Sobota - nie wiem czemu listy nie było w święta a może jednak była ??
5. n506 - 1991-11-01
1 listopada - Święto Zmarłych
6. n770 - 1996-11-01
7. n791 - 1997-03-28
Wielki Piątek - nie wiem czemu listy nie było w święta a może jednak była ??
8. n1002 - 2001-04-13
16 kwietnia 2001 podsumwanie 1000 notowań
9. n1057 - 2002-05-03
podsumowanie 20 lat polskich utworów
10. n1083 - 2002-11-01
11. n1091 - 2002-12-27
na antenie podsumowanie 2002 roku
12. n1143 - 2003-12-26
na antenie podsumowanie 2003 roku
13. n1154 - 2004-03-12
zamachy terrorystyczne w Madrycie 11 marca 2004r
14. n1179 - 2004-09-03
zamach terrorystyczny na szkołę w Biesłanie
15. n1195 - 2004-12-24
piątek Wigilia a 26 grudnia było podsumowanie 2004 roku
16. n1196 - 2004-12-31
zamiast 1196 notowania Piotr Baron zaprezentował "22 lata listy w 4 godziny" po kilka utworów z każdego roku bez ładu i składu.
17. n1205 - 2005-03-04
zamiast 1205 notowania było podsumowanie 1200 notowań. Emisja z okolic "Szklarskiej Poręby". Niedźwiedź "przemieszczał" się po "Ostępach Karkonowskich"
18. n1209 - 2005-04-01
ze względu na poważne pogorszenie się zdrowia Papieża Jana Pawła II. Następnego dnia w sobotę 2 kwietnia 2005 roku o godzinie 21:37 Papież umiera.
19. n1210 - 2005-04-08
8 kwietnia 2005 (piątek) to dzień pogrzebu Papieża Jana Pawła II.
20. n1223 - 2005-07-08
dzień wcześniej 7 lipca 2005 (czwartek) to kolejny zamach terrorystyczny tym razem Londyn
21. n1230 - 2005-08-26
Szydłowska Agnieszka przedstawia między 18 a 19 listę w skrócie !!! z tą nieszczęsną Brodką. Marek na koncercie Jeana Michela Jarra w Gdańsku z okazji 25-lecia powstania "Solidarności".
22. n1251 - 2006-01-20
było podsumowanie 2005 roku z Zakopanego
23. n1295 - 2006-11-24
wtorek 21 listopada - wypadek w kopalni Halemba. Zginęło 23 górników. Prezydent Lech Kaczyński ogłosił od czwartku od godz 10:00 do soboty włącznie żałobę narodową.[/b]
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
To chyba juz wiek pana Marka daje znać o sobie
Kiedyś potrafił jednego dnia od 20.00. do 22.05. poprowadzić normalna listę, a po godzinie od 23.00 do 01.00 poprowadzić jakieś podsumowanie (tak było choćby w marcu 1985 roku po 150 notowaniach). a teraz nie dość, że podsumowania bywają nadawane zamiast normalnych notowań, to Trójka ogranicza się do wypisania notowania w internecie i nawet nikt go nie przeczyta na antenie. A przecież uzytkownicy domowego internetu to w Polsce wciąz jeszcze mniejszośc! kiedyś Lista była drukowana w prasie, a mimo to zawsze w przypadku Listy bez emisji człowiek prowadzący program zastępczy czytał cale notowanie po dwudziestej albo przed dwudziestą drugą (o ile pamiętam tak było nawet w 1987 po katastrofie samolotu w Kabatach - w tamtych czasach zdejmowano Listę z anteny tylko z naprawdę ważnych okazji, choć często były to okazje ważne raczej dla władz, niż dla słuchaczy radia, te wszystkie Breżniewy itp.). Myślę, że można byłoby do tego powrócić, zeby nieusieciowiony słuchacz nie musiał czekać dzień czy dwa i chodzić specjalnie do kawiarenki czy do sąsiada, kolegi itp. - muyślę tu szczególnie o małych miejscowościach, gdzie często jest np. jeden punkt świadczący takie usługi, nieraz zamykany w weekendy...
PS. Rzeczywiście, Lista po ujawnieniu zabójstwa ks. Popiełuszki była na antenie, ale nie Niedźwiedź musiał swiecić za to oczami przed audytorium - wbrew temu, co podają archiwa (zarówno nasze, jak i Trójkowe) nie mógł prowadzić tej listy, bo był w tym czasie na urlopie (zwiedzał Indie i kraje sąsiednie).

PS. Rzeczywiście, Lista po ujawnieniu zabójstwa ks. Popiełuszki była na antenie, ale nie Niedźwiedź musiał swiecić za to oczami przed audytorium - wbrew temu, co podają archiwa (zarówno nasze, jak i Trójkowe) nie mógł prowadzić tej listy, bo był w tym czasie na urlopie (zwiedzał Indie i kraje sąsiednie).
Trochę namieszałem z cytatami, ale to po to, żeby powiedzieć, że owa lista wprawdzie się odbyła i prowadził ją Wojciech Zamorski, ale nadawał tylko piosenki stonowane, dodając przy tym, że słuchacze dobrze wiedzą, dlaczego tylko te piosenki są puszczane. Można powiedzieć, że było to coś pośredniego między Listą a Muzyką Ciszy.bobby-x pisze:Kiedy w 1984 roku wyszło na jaw zamordowanie Księdza Popiełuszki lista musiała być na antenie bo byłoby to źle odebrane przez Władzę. Rzeczywiście, Lista po ujawnieniu zabójstwa ks. Popiełuszki była na antenie, ale nie Niedźwiedź musiał swiecić za to oczami przed audytorium - wbrew temu, co podają archiwa (zarówno nasze, jak i Trójkowe) nie mógł prowadzić tej listy, bo był w tym czasie na urlopie (zwiedzał Indie i kraje sąsiednie).JaceK pisze:
[/b]
- Robert
- Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984
Dla lubujących się w statystycznych ciekawostkach i dla tych , dla których słowo płynące z fal eteru to "Święte słowo" uzupełnienie wykazu tych notowań bez emisji , których pełne zestawienia pojawiły po raz pierwszy na antenie Programu Trzeciego :
370 (25 III 89) – odczyt Listy w „Zapraszamy do Trójki” 28 III 89 (wt)
506 (1 XI 91) – odczyt 1 XI ok. 18.30 w audycji Marka „Pożegnania” 16 – 19
770 (1 XI 96) – odczyt w Markomanii 2 XI o 10.45
791 (28 III 97) – odczyt w Markomanii 29 III 97 o 10.30
370 (25 III 89) – odczyt Listy w „Zapraszamy do Trójki” 28 III 89 (wt)
506 (1 XI 91) – odczyt 1 XI ok. 18.30 w audycji Marka „Pożegnania” 16 – 19
770 (1 XI 96) – odczyt w Markomanii 2 XI o 10.45
791 (28 III 97) – odczyt w Markomanii 29 III 97 o 10.30
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
A moze wiesz, które to były dokładnie piosenki i co się pojawiało zamiast pozostałych? Werbelki??? Jakieś muzyczne przerywniki? Czy może po prostu p. Zamorski odczytywał tylko miejsce, z którego, ilość tygodni i tytuł?kajman pisze: Owa lista wprawdzie się odbyła i prowadził ją Wojciech Zamorski, ale nadawał tylko piosenki stonowane, dodając przy tym, że słuchacze dobrze wiedzą, dlaczego tylko te piosenki są puszczane. Można powiedzieć, że było to coś pośredniego między Listą a Muzyką Ciszy.
Mój Boże, wtedy dziennikarze radiowi byli odważni i drażnili władzę, mimo, ze ryzykowali więcej, niż wyrzucenie z pracy. Teraz ryzykują co najwyżej wyrzucenie z pracy, a i to niekoniecznie, ale idą nieraz na większe kompromisy, niż wtedy i starają się nie drażnić kierownictwa stacji, stąd tak źle jest z muzyką w radiu... Choć trzeba przyznać, że Niedźwiedź w jednym jest konsekwentny: skoro nikt nie odwołał zakazu mówienia "Program Trzeci", więc nie można w radiu mówić "Lista Przebojów Programu Trzeciego", prowadzący za każdym razem mówi "nasza Lista". Szkoda tylko, że przez jakiś czas musiał pewne "reformy" i, co gorsza, działania personalne (np. odejście Kaczkowskiego), firmować również własnym nazwiskiem jako szef redakcji muzycznej.
PS. Ciekawe, kiedy p. Skowroński się zorientuje, że np. w Jedynce dziennikarzom od dłuższego czasu już wolno mówić "Program Pierwszy", zdejmie zakaz i wreszcie zamiast obowiązkowego "tu trUjka" usłyszymy na antenie: "tu Program Trzeci Polskiego Radia" ?
- bobby-x
Owa lista to znaczy która ??? Ksiądz został zamordowany 19 października 1984r (najbliższa lista 131 - 20 paź) ale w tamtych czasach takie morderstwa władzy były skrzętnie ukrywane. Ciało księdza wydobyto 30 października pod Włocławkiem i chyba wtedy wyszło na jaw (społeczeństwo sie dowiedziało). Najbliższa lista 133 - 3 listopada. O i to chyba?? była lista nr 133 z "wolnymi, spokojnymi" utworami.kajman pisze:Trochę namieszałem z cytatami, ale to po to, żeby powiedzieć, że owa lista wprawdzie się odbyła i prowadził ją Wojciech Zamorski, ale nadawał tylko piosenki stonowane, dodając przy tym, że słuchacze dobrze wiedzą, dlaczego tylko te piosenki są puszczane. Można powiedzieć, że było to coś pośredniego między Listą a Muzyką Ciszy.
A Niedźwiedź był w dalekiej Azji i nie prowadził notowań od 132 do 137 włącznie. Piszecie, że w archiwum "prowadzącym" jest Marek. A no niestety wiele rzeczy jest błędnie podawanych na stronach Trójki, na stronach Jacka też ale zdecydowanie mniej błędów niż na trójkowych.
Pamiętam to notowanie: Wojciech Zamorski odczytywał tytuły pozostałych piosenek, a te, które uznał za odpowiednie do nastroju chwili puszczał w całości. Tak że udało mu się chyba dokładnie wykorzystać przeznaczony na to notowanie czas.pbd2 pisze:A moze wiesz, które to były dokładnie piosenki i co się pojawiało zamiast pozostałych? Werbelki??? Jakieś muzyczne przerywniki? Czy może po prostu p. Zamorski odczytywał tylko miejsce, z którego, ilość tygodni i tytuł?kajman pisze: Owa lista wprawdzie się odbyła i prowadził ją Wojciech Zamorski, ale nadawał tylko piosenki stonowane, dodając przy tym, że słuchacze dobrze wiedzą, dlaczego tylko te piosenki są puszczane. Można powiedzieć, że było to coś pośredniego między Listą a Muzyką Ciszy.