OZZY - Wielka cisza
Mam pytanie do starszych słuchaczy Listy Trójki. Czy w ogóle istniało takie nagranie? tj. Ozzy - Wielka cisza? Wiem, że w książce jest taki tytuł w naszych notowaniach archiwalnych też. Poszukuję wszytskich pisoenek z Listy Trójki, brakuje mi ich tylko 7. Jedną z nich jest właśnie Ozzy - Wielka cisza. W tej sprawie korespondowałem z kilkoma członkami zespołu, którzy w latach 1982-1984 nagrywali z zespołem, w tym z ówczesnym wokalistą - Pazurem i liderem grupy - Włodkiem Krakusem. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że nagrania zespołu Ozzy pt. Wielka cisza nigdy nie nagrali. Może był to jeden z tych przykładów kiedy Pan Marek sam wymyślił taki tytuł dla zupełnie innego utworu. Może Forumowicze pamiętają to nagranie, jak ono leciało..... za każdą infromację będę wdzięczny.
Historię tego zespołu znam, i to bardzo dobrze, bo nie tylko z oficjalnych materiałów archiwalnych, ale przede wszytskim z korespondencji z samymi muzykami, a oni - jak wcześniej pisałem - zaprzeczają, że taką piosenkę w ogóle stworzyli. Chyba był tylko w POlsce jeden zespół o nazwie Ozzy..... Też mnie ta informacja trochę zmyliła, ale mailowałem z byłymi członkami zespołu (z trzema, w tym z autorem CAŁEGO materiału muzycznego zespołu) zupełnie oddzielnie, nie wiedzieli co nazwajem mi napisali. A wszyscy jednoznacznie stwierdzili to samo! Jakby coś takiego nagrali, to by pewnie pamiętali.Piotr pisze:Na temat tego zespolu, skladu, historii i tworczosci to moglby user @DJJACK napisac nieco wiecej. Wiem, ze on wie. A utwor Wielka cisza istnial.

Wielka cisza
Grzegorz Wasowski 9 maja 2007 r. podczas "Dnia z muzyką polską" w Trójce mniej więcej około 10.20 po wyemitowaniu nagrania "Obcy raj, obce niebo" grupy Ozzy stwierdził m.in., że w archiwach radiowych znajdują się jeszcze dwa inne nagrania tego nieznanego
zespołu - "Budzi mnie bicie serc" i... "Wielka cisza".
P.S. A tutaj wpis potwierdzający moją informację
.

P.S. A tutaj wpis potwierdzający moją informację

Ostatnio zmieniony pt maja 11, 2007 1:38 pm przez djjack, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne dzięki za zamówienie utworu i zapodanie na forum! Moja lista braków z wolna się zmniejsza. Zastanawiam się tylko jak to się stało, skoro twórcy nagrania mówili, że takowego nigdy nie było:

Czy członkowie grupy OZZY nie mieli czasem w przeszłości problemów z alkoholem lub czymś innymJC pisze:Historię tego zespołu znam, i to bardzo dobrze, bo nie tylko z oficjalnych materiałów archiwalnych, ale przede wszytskim z korespondencji z samymi muzykami, a oni - jak wcześniej pisałem - zaprzeczają, że taką piosenkę w ogóle stworzyli.

Robinson pisze:Któremu to Jackowi udało się dziś wreszcie zamówić ten utwór?

Wygląda jednak na to, że to był tylko i wyłącznie "trójkowy tytuł". Gdyby był tytułem oficjalnym to muzycy Ozzy'ego powiedzieliby, że to jest to samo co "Znów sam"? Myślę, że tą sprawę trzeba już uznać za zamkniętą:JC pisze: a tam m.in. piosenka "Znów sam". Kto by przypuszczał, że to to samo, więc wcale nie jest wykluczone, że jednak to był taki "trójkowy tytuł".
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=1482
Z ciekawości chciałbym zapytać, jak spore jest archiwum zespołu? Wiem o dwóch singlach "Budzi mnie bicie serc"/"Obcy raj, obce niebo", drugi to jeśli nie przekręciłem tytułów "Listy do Luizy"/"Oliviera". Ponadto nagrania, które znam z radia, wspominany "Wielka cisza", "Rejterada", który grała Jedynka i "Schematy nie pasują" który gościł w Telewizyjnej Liście Przebojów. Czy mieli na swoim koncie więcej nagrań?
Ostatnio zmieniony wt maja 15, 2007 12:15 am przez leszekno, łącznie zmieniany 1 raz.
Z ciekawości chciałbym zapytać, jak spore jest archiwum zespołu? Wiem o dwóch singlach "Budzi mnie bicie serc"/"Obcy raj, obce niebo", drugi to jeśli nie przekręciłem tytułów "Listy do Luizy"/"Oliviera". Ponadto nagrania, które znam z radia, wspominany "Wielka cisza", "Rejterada", który grała Jedynka i "Schematy nie pasują" który gościł w Telewizyjnej Liście Przebojów. Czy mieli na swoim koncie więcej nagrań?JC pisze:
Historię tego zespołu znam, i to bardzo dobrze, bo nie tylko z oficjalnych materiałów archiwalnych, ale przede wszytskim z korespondencji z samymi muzykami, a oni - jak wcześniej pisałem - zaprzeczają, że taką piosenkę w ogóle stworzyli. .
leszekno pisze:Z ciekawości chciałbym zapytać, jak spore jest archiwum zespołu? Wiem o dwóch singlach "Budzi mnie bicie serc"/"Obcy raj, obce niebo", drugi to jeśli nie przekręciłem tytułów "Listy do Luizy"/"Oliviera". Ponadto nagrania, które znam z radia, wspominany "Wielka cisza", "Rejterada", który grała Jedynka i "Schematy nie pasują" który gościł w Telewizyjnej Liście Przebojów. Czy mieli na swoim koncie więcej nagrań?
Nie wiem czy to pełna dyskografia (wydaje mi się, że tak). A oto tytuły nagrań:
01. Blues o ludzkiej twarzy
02. Budzi mnie bicie serc
03. Dlaczego między nami
04. Dokąd zmierzasz?
05. Kto nam zwróci czas?
06. Listy do Luizy
07. Mniej słów
08. Móc zrobić więcej
09. Obcy raj, obce niebo
10. Oliviera
11. Parę słów
12. Przetrwać
13. Rejterada
14. Schematy nie pasują
15. Wiary na pół dnia
16. Zdążyć na czas
17. Znów sam (czyli Wielka cisza - jak ustalono

pzdr.
Jeszcze w oficjalnej sprzedaży nie ma, ale wkrótce...... Pan Marek we wczorajszym czacie odpowiadając na moje pytanie o dobór piosenek na płyty z listą powiedział, że będą wychodziły płyty mniej znanych artystów, w tym planuje się m.in. L-4, ZOO, Ozzy.....Bodeczek pisze:czy może ta płyta (jak mniemam pod tytułem "OZZY - All Music") jest w ciągłej sprzedaży?
może jakiś rabacik, dla zainteresowanych? ...
Przepraszam...Kiedy mają się ukazać???JC pisze:Jeszcze w oficjalnej sprzedaży nie ma, ale wkrótce...... Pan Marek we wczorajszym czacie odpowiadając na moje pytanie o dobór piosenek na płyty z listą powiedział, że będą wychodziły płyty mniej znanych artystów, w tym planuje się m.in. L-4, ZOO, Ozzy.....Bodeczek pisze:czy może ta płyta (jak mniemam pod tytułem "OZZY - All Music") jest w ciągłej sprzedaży?
może jakiś rabacik, dla zainteresowanych? ...