Poprzedni post był oficjalny: płyty, utwory, terminy, itp.
Jednak tak jak historia PP nie jest prosta, tak i jej wydawnictwa są lekko pokręcone... Paweł Dunin-Wąsowicz, który przyczynił się do powrotu PP na przełomie lat 1994/1995 napisał " Pidżama to zespół, którego trzecia płyta ukazała się jako pierwsza, a pierwsza jako trzecia..." Sam zespół też nieźle namieszał dając na różnych płytach utwory w innych wersjach czy wreszcie pod innymi tytułami... I to chciałbym poukładać, a może też część wyjaśnić.
Najpierw chciałbym podać utwory, które znajdują się na poszczególnych płytach studyjnych, bo i to nie zawsze jest jasne. Wszystkimi CD – oprócz pierwszej – dysponuję i takich tytułów i zestawów utworów będę się trzymał:
Ulice jak stygmaty
01. Pasażer, 02. Lewą marsz, 03. Ballada o krwi prawdziwej, 04. Kiedy praży się Paryż, 05. Browarne bulwary, 06. Bal u senatora '85, 07. Trzymając się za ręce, 08. Tak jak teraz jest, 09. Terrorystka Frania, 10. Tyle dróg, 11. Fucking in The Church, 12. Katarzyna ma katar, 13. Wojna, 14. Codzienność, 15. Świńska procesja, 16. List do żołnierza, 17. Welwetowe swetry.
Futurista
01. Gnijąca modelka w taxi, 02. Miejscy partyzanci, 03. Hymn pokoju, 04. Strzelaj lub emigruj, 05. Kilka zdań o hitlerjugend, 06. Permanentna rewolucja, 07. News from Tienanmen, 08. Kocięta i szczenięta, 09. Co za dzień, 10. Maszerujemy naprzód (Odlotowa Dorota), 11. Pasażer, 12. Film o końcu świata, 13. Ulice jak stygmaty
Złodzieje zapalniczek wersja z roku 2007
01. Gnijąca modelka w taksówce, 02. Ezoteryczny Poznań, 03. 28 (one love), 04. Stąpając po niepewnym gruncie, 05. Poznańskie dziewczęta, 06. Xero z kota, 07. Czas czas czas, 08. Czekając na trzęsienie Ziemi, 09. Porządek panuje w Warszawie, 10. Bal u senatora '93, 11. Nasze nogi są jak z gumy.
bonus: 12. Wojna nie jest twoim stanem naturalnym, 13. Film o końcu świata [demo '95], 14. Nasze nogi są jak z gumy [demo '95]
Złodzieje zapalniczek wersja płyty z roku 1997
Nie ma bonusów, a przed Naszymi nogami jest 11. Film o końcu świata /wersje utworów różnią się!/
Styropian
01. Spokój w głowach, 02. Styropian, 03. Do nieba wzięci, 04. Gorzka, 05. Koka Koka, 06. Złodziej zapalniczek, 07. Antifa, 08. Gloria, 09. Gdy zostajesz u mnie na noc, 10. Wściekła Mariola, 11. Durna 6 / Mądra 11, 12. Wieczność, 13. Między czarnym i czerwonym, 14. Spokój i ręce.
bonus: 15. Welwetowe swetry.
Ulice jak stygmaty - absolutne rarytasy
01. Tak jak teraz jest, 02. Katarzyna ma katar, 03. Szalone lato, 04. Outsider, 05. Dłoń która podpisała papier, 06. Kocięta i szczenięta, 07. Nimfy (Baby), 08. Fucking in the Church, 09. Ciemne jest jak tęcza, 10. Lewą marsz, 11. Trzymając się za ręce, 12. Grudniowy blues o Bukareszcie, 13. Ballada o krwi prawdziwej, 14. Browarne bulwary.
bonus: 15. Trzymając się za ręce (wersja soft), 16. Welwetowe swetry (wersja z polipem).
Marchef w butonierce
01. Twoja generacja, 02. Marchef w butonierce, 03. Chłopcy idą na wojnę, 04. Tom Petty spotyka Debbie Harry, 05. Taksówki w poprzek czasu, 06. Bon ton na ostrzu noża, 07. Nocjaknoc, 08. Brudna forsa, 09. Pryszcze, 10. Zabiłem go, 11. Idą brunatni, 12. Chcąc pokonać Babilon, 13. Nocny gość.
bonus: 14. Przed A, 15. Następna stacja, 16. A, 17. Tom Petty potyka się o Debbie Harry (wersja żywa), 18. Taksowki bez (wersja ze Studia Czad), 19. Babilon (Swarzędz Travel All Inclusive), 20. Nocny gość (wersja Wampira Janowskiego).
Bułgarskie Centrum
01. Każdy nowy dzień rodzi nowe paranoje, 02. Koszmarów 4 Pary, 03. Bułgarskie Centrum Hujozy, 04. Wódka, 05. Egzystencjalny paw, 06. Wirtualni chłopcy, 07. Jozef K., 08. Rockin' In The Free World, 09. Kotów kat ma oczy zielone, 10. Nikt tak pięknie nie mówił że się boi miłości, 11. Nie wszystko co pozytywne jest legalne, 12. Droga na Brześć.
I teraz kilka niejasności:
1. płyty
ULICE JAK STYGMATY i
ULICE JAK STYGMATY - ABSOLUTNE RARYTASY. Dlaczego traktuję je jako osobne? Bo tylko 7 utworów się pokrywa. I wszystkie w innych wersjach! Zresztą oficjalna dyskografia też je rozdziela, więc tu chyba nie będzie sporów
2. Właśnie
inne wersje. Utwory, które pojawiają się w innych wersjach na płytach studyjnych, to właśnie te 7:
Ballada o krwi prawdziwej
Browarne bulwary
Fucking in The Church
Katarzyna ma katar
Lewą marsz
Tak jak teraz jest
Trzymając się za ręce
oraz:
Film o końcu świata
Gnijąca modelka w taksówce
Kocięta i szczenięta
Pasażer
Welwetowe swetry
Wojna
Pomijam te które sami inaczej nazwali np. "z polipem", "wersja żywa" czy śpiewane z gośćmi. Wersje koncertowe również się różnią od studyjnych i między sobą, ale to zostawiam dociekliwym
Utwory z płyty Złodzieje Zapalniczek z płyty z roku 1997 i z reedycji z 2007 różnią się od siebie!!!
3. Ezoteryczny Poznań - wyjaśnione!!!
4. Utwory:
Bal u senatora '85 i Bal u senatora '93 to DWA INNE UTWORY! Różnią się wszystkim, ale przede wszystkim tekstem!
5.
Obowiązują tytuły utworów z pierwszego postu. Ale można spotkać z tym, że jeden utwór ma dwa tytuły

np. na stronie oficjalnej Goszka, zamiast tak jak na płycie Gorzka. Są też Wojna i Wojna nie jest twoim stanem naturalnym. A sami na dwóch kolejnych płytach wsadzili modelkę do taksówki i do taxi. A to jest podobnie gnijąca modelka
6.
Utwory, których brak na płytach studyjnych :
Utwory z oficjalnych płyt koncertowych:
Chłopcy z huty (polska wersja The guns of brixton)
Harbour Of The Soul
Nie mam jaj
Plakat
Święty szczyt
Inne utwory:
Będzie co ma być
Do przyjaciół czerwonych
Je**ka
Laski z małymi cyckami
Piosenka o 11 różowych jajach słonia
Poza dobrem i złem
The guns of brixton
7.
Są minimum trzy utwory, których ja nie mam! Wymienia je m.in. strona oficjalna, ale ja nie mam ich ani na płytach, ani w mp3:
Awangarda, Jazz i Podziemie,
Bertechsgaden,
Dzisiaj wyszedłem na ulicę.
Może ktoś ma..?
Jeśli ktoś, coś więcej wie lub zauważył jakiś błąd lub się ze mną nie zgadza to zapraszam do pisania